Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • SHARP hírek
  • 2016-07-04 00:00:00
  • http://ipon.hu

Amit a Sharp taníthatna: ilyen egy igazán jó mini

A Sharp nem szokta túlbonyolítani az okostelefonjai nevét, a mostani hírűnk alanya is az elődjéhez hasonlóan csak egy Aquos Mini, szóval a pontos azonosításhoz ismerni kell a típusjelzést, ami itt az SH-M03. Az újdonság kiváló képességeket vonultat fel, mondhatni tenyérnyi méretben.

A Sharp jó szokásához híven IGZO technológiás megjelenítővel látta el az okostelefont. A 4,7 hüvelykes panel remek, 1920 x 1080 képpontos felbontást tár a vásárlók szeme elé, a világítása pedig S-PureLED, de ami igazán érdekessé teszi ezt, az a 120 Hz-es képfrissítés (ami elég erőforrásigényes lehet ekkora felbontáson). Az újdonság egy különleges értesítési megoldással jön, ami az Emopa névre hallgat; ez két ledet használ a telefon alján. És meglepetés még az is, hogy a keret nyomásérzékeny, szóval ezt is be lehet venni a mobil kezelésébe.

Az Aquos Mini (SH-M03) főkamerája kiváló minőségű fotók és videók készítésére lesz alkalmas. Egy 13 megapixeles egységről beszélhetünk, melynek a lencserendszere F/1.9-es apertúrájú, és nincs híján az optikai képstabilizátornak sem. A videós képességeit tekintve a legjobb minőség a 2160p (Ultra HD), és ha kell, akár lassított anyagokat is tud rögzíteni 720p-ben. Érdekesség, hogy a 120 Hz-es kijelzőnek hála a 120 FPS-es videók teljes valójukban is visszanézhetőek lesznek. Az előlapi kamera 5 megapixeles, ennek igazán nagy, 83 fokos betekintési szöge van, hogy senki és semmi ne maradjon le a szelfikről. Sok Sharp modellhez hasonlóan ez is úgy lett egyébként kialakítva, hogy alulra esik a vaskosabb része a keretnek, így ide került az előlapi képalkotó is.

A sebességfelelős ezúttal a Qualcomm MSM8992 központi chip, ami a Snapdragon 808 besorolást kapta. Ez a lapka hatmagos, kettő darab Cortex-A57 feldolgozó lapul benne négy Cortex-A53 társaságában, az előbbiek 2, az utóbbiak pedig 1,44 GHz-es órajelen tevékenykednek. A grafikus feladatok végrehajtásáért egy Adreno 418 IGP felel. A rendszermemória 3 GB-os lett, a háttértárat figyelembe véve pedig mindössze 16 GB-tal szolgál az okostelefon. A Sharp szerencsére gondoskodik a bővítési lehetőségről, szóval amennyiben szűkössé válna a masina kapacitása, egy microSD formátumú memóriakártyával pillanatok alatt lehet segíteni a dolgon – akár 200 GB-os megoldásokat is bele lehet tolni gondtalanul. A kapcsolati lehetőségek terén ki kell emelni a 4G LTE hálózati modemet, ami a VoLTE technológiát is támogatja, valamint fontos még az NFC chip megléte, melynek köszönhetően a mobilos fizetési formákat is ki lehet vele használni.

A Sharp szakemberei a szoftveres oldalon is kitettek magukért. A bekapcsolást követően az Android 6.0 rajzolódik ki a telefon kijelzőjén, de a Marshmallow nehezen lesz felismerhető a Sharp egyedi változtatásainak köszönhetően. Az átalakított felhasználói felületen felül egyéb extrák is lesznek a mobilon. Mint szinte minden japán szerkezet, ez is vízállóra lett tervezve: az Aquos Mini (SH-M03) megfelel az IP68 előírásoknak is, szóval por egyáltalán nem férkőzhet bele, a vizet pedig huzamosabb ideig is bírni fogja – de persze nem túl nagy nyomás mellett. Mivel „miniről” van szó, így fontosak a fizikai jellemzők is. A szerkezet 126 x 66 x 9 milliméteres vonalakkal határolható körül, ami azt jelenti, hogy alig magasabb például az iPhone SE-nél, ami mindössze egy 4 hüvelykes kijelzőt foglal keretbe. És a tömegére sem lehet panasz, mivel csak 120 grammot nyom. A mérnökök szerencsére az akkumulátornál sem akartak spórolni, ezért egy 2810 mAh-s telepet zsúfoltak be a hátlap mögé, ami megfelelő üzemidőt fog biztosítani. A színpaletta egy kicsit szokatlan: a masinát fehérben vagy pirosban választhatják majd az érdeklődők.

A Sharp Aquos Mini (SH-M03) ajánlott fogyasztói ára Japánban 44800 jen, ami átszámítva nagyjából 440 dollárnak felel meg. Ez önmagában nem emelné a legjobb vételek közé, ám minden bizonnyal nagy sikernek örvendhet majd az újdonság azoknak a körében, akik olyan mobilra vágynak, amit nagyjából egy kézzel is el tudnak nyomkodni. Mint a legtöbb Sharp modellnek, ennek is bizonytalan a sorsa abban a tekintetben, hogy vajon szélesebb körben megvásárolható lesz-e.