Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • SHARP hírek
  • 2016-10-05 00:00:00
  • http://www.geeks.hu

AI-t és IoT-t kombinál a SHARP

Az IoT már a spájzban, a Sharpnál pedig úgy gondolták, hogy nem árthat, ha mesterséges intelligenciával fűszerezik.

A Sharpnál eddig jól titkolták, hogy az IoT felé is kacsintgatnak a mérnökök, a CEATEC-en viszont több olyan terméket is láttunk, amelyek ezt a vonalat képviselik. A kütyük érdekessége, hogy nemcsak egyszerűen IoT, hanem AIoT termékekről van szó, vagyis olyan megoldásokról, amelyek maguktól is képesek tanulni. Két példán nézzük is meg gyorsan, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Egy „IoT” termosztát például elérhető neten keresztül, és akár még arra is megtanítható, hogy ha senki sem csatlakozik az otthoni WiFi-re, akkor lejjebb vegye a fűtést, egy „AIoT” termosztát ezzel szemben pár hét alatt megtanulja, hogy mikor vagyunk otthon, és eszerint fűti be a lakást. Hűtőknél az „IoT” kütyü tudja, hogy ha valaminek szűkében vagyunk, az „AIoT” hűtő viszont azt is tudja, hogy a bent lévő élelmiszerek közül melyik mikor jár le, és ezeket az adatokat (is, merthogy a diéta, egyéni ízlés, stb. is számít) figyelembe véve recepteket dob fel, hogy semmit se kelljen kidobni.

Nem mondjuk, hogy az, amit a Sharpnál AIoT-nek neveznek, esetleg más gyártók termékeinél nem található meg, viszont az mindenképpen érdekes, hogy a Sharpnál nagyon figyelnek arra, hogy a mesterséges intelligencia a lakás körüli teendőknél amiben csak lehet, szerephez jusson, és a családtagok viselkedését, egyéni preferenciáit minél gyorsabban és minél pontosabban megtanulja. A Vállalatnál a konyha, a szórakozás és az egészség az a hármas, amely témákat kiemelten kezelik. A rendszerhez természetesen tartozik egy hub is, aminek nemcsak az a küldetése, hogy az otthoni kütyük működését koordinálja, hanem az is, hogy a rendszert más gyártók termékei felé is nyitottá tegye. A Sharp AIoT koncepciója a bemutatott verzióban egyelőre még nem vásárolható meg, de ha minden jól megy, a rendszer minden eleme 2018-ig elérhetővé válik – Japánban.