Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • SHARP hírek
  • 2012-06-08 00:00:00
  • http://computerworld.hu

SHARP napelemek műholdakra tervezve

43,5%-os konverziós hatékonysággal rendelkező háromrétegű napelemet jelentett be a Sharp, melyet elsősorban műholdakon használnak majd.

A Sharp mérnökeinek sikerült elérni az eddigi legmagasabb, 43,5%-os konverziós hatékonyságot egy összetett, háromrétegű fénykoncentrációs napkollektoron. Ezek a napcellák egy lencsékre alapozott koncertrációs rendszer segítségével irányítják a napelemre a fényt, hogy elektromos energiát termeljenek.

Az összetett napcellák több fényelnyelő réteggel rendelkeznek, amelyek olyan kémiai elemekből épülnek fel, mint gallium és az indium. A Sharp szabadalmaztatott technológiáját használó összetett napelemekben lehetővé válik a fényelnyelő rétegek hatékony egymásra helyezése, InGaAs (indium-gallium-arzenid) réteget helyezve legalulra.

Annak érdekében, hogy a konverziós hatékonyságot ilyen szintre növeljék, a Sharp fejlesztői kihasználták ezen cellának azt a tulajdonságát, hogy a három fényelnyelő réteg segítségével hatékonyan képes a nap fényét elektromos energiává alakítani. A Sharp emellett optimalizálta az elektródák egymástól való távolságát a koncentrátorcella felszínén és minimalizálta a cellák elektromos ellenállását.

A fejlesztés egy átfogó projekt részeként jöhetett létre, melynek neve „Innovatív napcellák kutatása és fejlesztése” (“R&D in Innovative Solar Cells”) és amelyet a japán NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) nevű szervezet koordinál. A 43,5%-os konverziós hatékonyságot, ami jelenleg világrekorder értéknek számít, a német Fraunhofer Napenergiai Intézet (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, ISE) hitelesítette.

Az összetett napcellákat magas konverziós hatékonyságuk miatt elsősorban műholdakon használják. A Sharp célja, hogy a mostani sikert alkalmazni tudják koncentrációs fotovoltaikus energiarendszerekben, amelyek képesek lehetnek hatékonyan áramot termelni kis felületű napcellák segítségével, praktikussá téve ezek használatát földi körülmények között is.