Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • SHARP hírek
  • 2012-06-04 00:00:00
  • http://www.ipon.hu

Hatalmas felbontású LCD és OLED kijelzők a Sharptól

A Sharp és a Semiconductor Energy Laboratory közös munkájának gyümölcseként egy új oxid félvezető jött létre, amelynek segítségével nagyobb felbontás és alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő, vékony kerettel ellátott megjelenítők készíthetőek.

A technológia lényege abban rejlik, hogy egy egyébként amorf oxid félvezetőt kristályos struktúrájúvá alakítottak, így végeredményként kisebb vékonyfilm tranzisztorok jöhetnek létre, amelyek nagyobb teljesítményű érintőkijelzők gyártását teszik lehetővé.

Hogy az új technológia jóvoltából milyen új LCD kijelzők készülhetnek? A prototípusok között számos érdekes modell lapul. Ilyen például a 6,1 colos képátlójú, 2560 x 1600 pixeles natív felbontást kínáló LCD kijelző, amely parányi mérete ellenére akkora felbontást kínál, mint napjaink 30 colos képátlójú monitorai. A repertoárban persze OLED alapú prototípusok is vannak. A vállalat mérnökei egy 13,5 colos képátlójú, 3840 x 2160 pixeles felbontást kínáló OLED panelt készítettek, ami az 1080p-s kijelzőkhöz képest négyszer nagyobb felbontást kínál. A szóban forgó kijelző 326 PPI-s képpont sűrűsége megegyezik az iPhon 4 Retina kijelzőjének képpont sűrűségével. A prototípusok között volt még egy 4,9 colos, 720 x 1280 pixeles natív felbontást kínáló példány, valamint egy hajlítható 3,4 colos OLED kijelző is, amely 540 x 960 pixeles felbontással bírt.

Ahogy az az új technológiákkal lenni szokott, az újdonságok kereskedelmi forgalomban történő megjelenésükre bizony még várnunk kell. A Sharp sajtóközleménye egyáltalán nem tett említést az új, kristályszerkezetű oxid félvezetővel ellátott LCD kijelzők és OLED panelek várható megjelenésével kapcsolatban. A héten Bostonban zajló Society for Information Display szimpóziumon várhatóan több egyéb információ is kiderül a termékekkel kapcsolatban, amelyek valószínűleg be is mutatkoznak a közönség előtt.